Magha Puja

Vrijdag, 20 januari 2012

Het boeddhisme is de officiële godsdienst van Thailand en Magha Puja of - in de volksmond - Makha Bucha, is een van de belangrijkste gedenkdagen. Deze dag wordt gevierd op volle maan van de derde maan maand en is een nationale vrije dag. De meeste Thaise boeddhisten zullen dan ook hun respect voor Boeddha in een tempel betuigen.

Magha Puja

Zo'n 2500 jaar geleden verzamelden 1250 volledig verlichte monniken om de Boeddha op de volle maan van de maand Magha een bezoek te brengen.
In de preek die toen gehouden werd zijn de drie fundamenten van het boeddhisme neergelegd, te weten:

1. Not to do evil
2. To do good
3. To purify the mind

 

Op de avond van Magha Puja vindt er een processie bij kaarslicht plaats waarbij monniken en leken drie keer in de grote zaal van de tempel met de klok meelopen. Een ieder draagt bloemen, een brandende kaars en een brandend wierook stokje bij zich. Dit staat symbool voor de drie Juwelen van het Boeddhisme: Boeddha, Dhamma & Sangha.
Veel boeddhisten geven dan ook geld, kleding, voedsel en/of andere geschenken aan hun tempel.

Na Magha Puja zullen veel mensen zich ook enkele dagen (proberen te) houden aan de 5 tot 8 voorschriften:

1. To abstain from harming living things
2. To abstain from stealing
3. To abstain from sexual immorality
4. To abstain from telling lies, from backbiting, gossip, and intrigue
5. To abstain from all intoxicants.
6. To abstain from eating after midday
7. To abstain from singing, dancing and public entertainment, and wearing perfume or ornaments
8. To abstain from using a high bed or soft chair.

De Engelse vertalingen omschrijven – gevoelsmatig voor mij – duidelijker de boeddhistische fundamenten & voorschriften dan de Nederlandse vertaling. Overigens, de gehele boeddhistische leer is erg interessant om je daar een beetje in te verdiepen …

Vanwege het religieuze karakter van Magha Puja zullen de meeste bars dicht zijn en wordt er in restaurants geen alcohol geschonken. Dat wordt of de mini-bar plunderen of de dag daarvoor een flesje wijn in slaan ;-)


MAAR … er zijn verschillende data in omloop over Magha Puja Day 2012 … wie o wie heeft de juiste datum voor ons? En, stel dat we op dat moment onze poezelige pootjes op Thaise bodem hebben staan, in welke stad kunnen we maximaal van Magha Puja genieten?